Tee brändiväritesti

Brändimyytit nurin: brändi on enemmän kuin pelkkä logo

Brändäys ulottuu paljon syvemmälle kuin moni saattaa ajatella.

Aika tavallinen väärinkäsitys brändistä on se, että brändi on sama asia kuin logo. Se ei ole.

Logo on alle 10% koko brändistä.

Ajattele brändiä jäävuorena. Jäävuoresta vain huippu, 10% kokonaisuudesta, näkyy meille veden päällä ja loput 90% on veden alla piilossa.

Brändi rakentuu aivan samoin. 10% siitä on näkyvää ja loput 90% ei-näkyvää.

Ajatellaan vaikka Coca Colan brändiä. Siitä näkyvä 10% on meille helppo nimetä:

  • Coca Colan logo on pelkkää tekstiä, siinä näkyvät brändin pitkät perinteet
  • Pääväri on punainen
  • Kuvituksessa iloiset ihmiset viettävät aikaa yhdessä

Pinnan alla on kuitenkin mietitty asioita, joiden perusteella Coca Cola näyttää siltä kuin se nykyään näyttää.

Brändin näkyvät asiat perustuvat aina johonkin. Ne eivät ole tuulesta temmattuja, vaan niissä on asiakasta puhutteleva pohja. Kaikki elementit ovat tarkkaan harkittuja ja niillä pyritään vastaamaan ihanneasiakkaan haluihin ja tarpeisiin.

Brändin avulla yritys luo tunneyhteyden asiakkaisiinsa. Se ei tuota vain tavaroita ja palveluja vaan on osa asiakkaidensa elämää.

Visuaalisen brändäyksen moniulotteisuus

Visuaalinen brändäys on paljon moniulotteisempi käsite kuin yksinkertainen logon suunnittelu. Se käsittää useita tärkeitä osatekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, miten yritys näyttäytyy maailmalle. Näitä ovat muun muassa:

1. Logo:

Logo on usein brändäyksen tunnetuin osa. Se on yrityksen tunnuskuva, joka tunnistetaan ja liitetään yrityksen nimeen ja brändiin. Hyvin suunniteltu logo on helppo tunnistaa ja se kommunikoi yrityksen arvoja ja persoonallisuutta.

2. Väripaletti:

Värit vaikuttavat ihmisten tunteisiin ja mielikuviin. Brändäyksen väripaletti ei ole satunnainen valinta, vaan se perustuu huolelliseen harkintaan. Jokainen väri voi viestiä erilaisia tunteita ja assosiaatioita, ja niiden oikea yhdistelmä voi vahvistaa brändin viestiä.

3. Typografia:

Fontit ja tekstin ulkoasu vaikuttavat siihen, miten brändi viestii. Oikeanlainen typografia voi tukea brändin persoonallisuutta ja tehdä viestistä helpommin luettavan ja tunnistettavan.

4. Graafiset elementit:

Graafiset elementit, kuten kuviot, kuvat ja ikonit, voivat antaa brändille visuaalista kiinnostavuutta ja erottuvuutta. Ne voivat myös kertoa tarinaa brändin taustasta ja arvoista.

5. Valokuvausohjeet:

Valokuvat ovat tärkeä osa visuaalista brändäystä, ja niiden valinta ja tyyli vaikuttavat siihen, millaisen kuvan brändi antaa itsestään. Valokuvausohjeiden avulla varmistetaan, että kaikki yrityksen käyttämät kuvat ovat yhtenäisiä ja tukevat brändin viestiä.

Miksi brändäys on enemmän kuin logo?

Yrityksen brändi on sen lupaus asiakkaille. Se on se tunne, mielikuva ja kokemus, jonka asiakkaat saavat yrityksestä. Logo on vain yksi tapa viestiä tästä lupauksesta, mutta se ei yksin riitä. Tässä muutama syy, miksi brändäys on enemmän kuin logo:

1. Tunnistettavuus ja erottuvuus:

Brändäyksen tarkoitus on tehdä yrityksestä tunnistettava ja erottuva kilpailijoistaan. Logo on tässä tärkeä, mutta se on vain yksi osa kokonaisuutta. Väripaletti, typografia ja graafiset elementit luovat yhdessä brändin visuaalisen identiteetin, joka tekee yrityksestä helposti tunnistettavan ja mieleenpainuvan.

2. Viestintä:

Visuaalinen brändäys toimii tehokkaana viestintävälineenä. Se auttaa välittämään yrityksen arvot, persoonallisuuden ja lupaukset asiakkaille. Logon lisäksi väripaletti, typografia ja muut visuaaliset elementit auttavat viestimään yrityksen tarinaa ja tavoitteita.

3. Luottamus ja uskollisuus:

Hyvin suunniteltu visuaalinen brändi luo luottamusta asiakkaiden keskuudessa. Kun brändi on yhtenäinen ja ammattimainen kaikissa kosketuspisteissä, asiakkaat tuntevat olonsa turvallisemmaksi ja luottavaisemmaksi. Tämä voi johtaa pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin ja uskollisuuteen.

4. Jatkuvuus ja kehitys:

Brändi ei ole staattinen. Se kehittyy ja muuttuu ajan myötä vastaamaan markkinoiden ja asiakkaiden tarpeisiin. Hyvin suunniteltu visuaalinen identiteetti antaa joustavuutta brändin kehitykselle ja muutoksille ilman, että menetetään tunnistettavuutta.

Johtopäätös

Brändäys ei ole pelkästään logo, vaan se on kokonaisvaltainen lähestymistapa siihen, miten yritys näyttäytyy maailmalle. Se on tarina, lupaus ja kokemus, joka välittyy asiakkaille visuaalisen identiteetin avulla. Hyvin suunniteltu brändi auttaa yritystä erottumaan kilpailijoistaan, viestimään tehokkaasti ja rakentamaan luottamusta asiakkaiden keskuudessa. Logo on tärkeä osa tätä kokonaisuutta, mutta se on vain yksi palapelin pala, joka täydentää brändin koko kuvan.