Canva ja kuvaoikeudet: Opas kuvien käyttöön markkinoinnissa
Canva tarjoaa valtavan valikoiman kuvia eri aiheista, mutta on hyvä ymmärtää, mitä kuvia voit käyttää ja millaisiin tarkoituksiin.
Viime aikoina olen kuullut harmillisia tapauksia, joissa Canvassa ennen ilmaiseksi käytössä olleet kuvat ovat sittemmin muuttuneet maksullisiksi ja kuvaaja vaatii niistä lisenssimaksuja.
Tässä artikkelissa yritän selvittää uskaltaako Canvan kuvia vielä käyttää. Ja mitä vaihtoehtoja niille olisi.
Canvan kuvaoikeudet ja lisenssit
Canvassa on kahdenlaista kuvasisältöä:
- Ilmaiset kuvat: Canva tarjoaa valikoiman ilmaisia kuvia, joita voi käyttää ilman lisenssimaksuja.
- Maksulliset kuvat: Canva tarjoaa myös laajan valikoiman maksullisia kuvia, jotka voit ostaa yksittäin tai tilaamalla Canva Pro -tilauksen.
Jos käytät Canvan kuvapankin kuvia (löytyy vasemmasta sivupalkista Kuvat-kohdasta) huolehdi, että kuvan lähde on joko Pixabay, Pexels tai Unsplash.
Tarkista mistä kuva on lähtöisin. Valitse kuva aktiiviseksi, klikkaa i-kuvaketta. Kuvan nimen alla näkyy tekijätiedot ja lähde.
Nämä kolme ovat suuria ja tunnettuja kuvasivustoja, joilla on ilmaiset lisenssit käytössä kuvissaan. Niistä lisää alempana.
CC0 lisenssi
Kaikkein kätevin tapa varmistaa, että kuvaa voi käyttää kaupallisiin tarkoituksiin on etsiä CC0 eli Creative Commons Zero -lisenssin kuvia.
CC0-lisenssi mahdollistaa kuvien vapaan käytön ilman rajoituksia. Kuvan tekijä luopuu kaikista tekijänoikeuksiin liittyvistä oikeuksista, mikä tarkoittaa, että voit käyttää, muokata ja jakaa kuvaa vapaasti, ilman tarvetta pyytää lupaa tai merkitä kuvaaja kuvan yhteyteen.
CC0 lisenssiä ei voi peruuttaa kokonaan. Jos kuva on kerran julkaistu CC0 lisenssillä ja olet käyttänyt kuvaa, CC0 kattaa käyttösi. Jos kuvaaja myöhemmin poistaa CC0 lisenssin kuvalta, se ei vaikuta sinuun, jos olet ottanut kuvan käyttöön ennen lisenssimuutosta.
Sama pätee myös Pexelsin omaan lisenssiin.
CC0 kuvia löydät mm. Pixabaysta, Unsplashista ja Pexelsistä.
Muut ilmaiset kuvalisenssit
Pixabayssa, Unsplashissa ja Pexelsissä kuvia julkaistaan myös alustojen omilla lisensseillä.
Tässä niistä yhteenveto
Mikä on sallittua? 👌
- Kaikki kuvat ovat ilmaisia käyttää.
- Käytä sisältöä ilman, että sinun tarvitsee mainita tekijää
- Voit muokata valokuvia ja videoita. Ole luova ja muokkaa niitä haluamallasi tavalla.
Mikä ei ole sallittua? 👎
- Et voi käyttää kuvia millään moraalittomalla tai laittomalla tavalla, etenkään, jos niissä on tunnistettavia ihmisiä.
- Älä myy muokkaamattomia kopioita valokuvasta, esim. julisteena, tulosteena tai fyysisessä tuotteessa muokkaamatta sitä ensin.
- Jos kuva sisältää tunnistettavia tavaramerkkejä, logoja tai brändejä, et voi käyttää sitä kaupallisiin tarkoituksiin tavaroiden ja palvelujen yhteydessä. Et voi käyttää kyseistä kuvaa myytävissä fyysisissä tuotteissa kuten t-paidoissa tai mukeissa.
- Älä jaa tai myy kuvia ja videoita muilla valokuva- tai taustakuva-alustoilla.
- Älä käytä kuvia osana tavaramerkkiäsi tai logoasi.
- Kuvattu sisältö, kuten tavaramerkit, logot tai tuotemerkit, saattaa silti olla yksityisyyden, tekijänoikeuden tai tavaramerkkioikeuksien suojaamaa.
- Älä anna ymmärtää, että kuvattu henkilö, tuotemerkki, tavaramerkki tai kuvatun teoksen tekijänoikeuksien haltija tukee tuotettasi tai palveluasi tai osallistuu niihin. Tällaisiin käyttötapauksiin saatat tarvita kuvattujen kolmansien osapuolten luvan tai suostumuksen.
Unsplash huomauttaa kuitenkin porsaanreiästä: "Kun valokuva on julkaistu The Unsplash -lisenssin ja Unsplashin käyttöehtojen mukaisesti, sitä voi käyttää ilmaiseksi, vaikka se olisi poistettu palvelusta. Saattaa kuitenkin olla tilanteita, joissa kuva on poistettu, koska julkaisijalla ei ollut riittäviä oikeuksia kuvien jakamiseen. Muistathan, että valokuvamme toimitetaan "sellaisenaan", joten kaikki vastuu poistetun valokuvan käytön jatkamisesta jää sinulle."
Jos käyt lataamassa kuvia suoraan kuvapankeista voit tarkistaa lisenssin kuvan yhteydestä.
Etenkin Pixabayn suhteen sen kannattaa tehdä, jotta varmasti käytät CC0 sisältöä.
Pixabay on muuttamnut kuviensa lisenssejä tiuhaan, joten ne kannattaa tarkistaa erikseen jokaisen kuvan kohdalla.
Kuvalisenssin näet esim. Pixabayssä kuvan tekijän tiedoissa.
Näin saat Pixabayn ja Pexelsin helposti käyttöön Canvassa
1. Klikkaa vasemmasta palkista Sovellukset.
2. Kirjoita ylös avautuvaan hakukenttään Pexels ja klikkaa Pexels-logoa.
3. Sovellus avautuu ja löydät sen myös vasemman palkin alimpana jatkossa. Kun sinulla on Pexels välilehti valittuna, haet nyt vain Pexelsin kuvia.
Jos haluat hakea Pixabaysta toista samat askeleet ja hae Pixabay-sovellusta.
Miten muuten saada kuvamateriaalia omaan markkinointiin?
Yrittäjät voivat hankkia kuvamateriaalia omaan markkinointiinsa useilla tavoilla:
- Oma kuvamateriaali: Ota itse valokuvia yrityksestäsi, tuotteistasi ja palveluistasi. Tämä antaa sinulle ainutlaatuista sisältöä, jota ei löydy muualta. Tämä on aina suositeltavin vaihtoehto.
- Maksulliset kuvapankit: Hanki kuvia maksullisista kuvapankeista, kuten Shutterstock tai Adobe Stock. Vaikka tämä vaihtoehto voi olla kustannuksia, se tarjoaa laajan valikoiman ammattimaisia kuvia eri aiheista.
- Etsy ja Creativemarket: Näistä löydät kohtuuhintaisia kuvia ja grafiikoita, joita voi käyttää kaupallisesti. Huomaa ostaessasi valita kaupalliseen käyttöön sopiva lisenssi.
- Käytä tekoälyä. Tekoälyn, esim. Canvan sisältämien tekoälysovelluksien avulla voi tehdä aika näppärästi uniikkia sisältöä monella eri tyylillä. Itse käytän Adobe Fireflyä Canvan lisäksi tekoälykuvien tuottamiseen. Tekoälyjen kohdalla kannattaa tarkistaa lisenssistä saako kuvia käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.